Intrebari si raspunsuri privind functionarea panourilor solare

1

Care este diferenta intre un panou solar nepresurizat si unul presurizat?

Raspuns: Panoul solar nepresurizat furnizeaza apa calda menajera catre utilizator pe principiul “caderii libere a apei”. In alte cuvinte, cu cat este montat mai sus pe casa cu atat aveti presiune mai mare la baterie. Daca diferenta de nivel nu este suficienta pentru a furniza o presiune corespunzatoare, se poate monta o pompa de marire a presiunii. Aceste panouri solare nepresurizate nu se pot monta la sol sau mai jos decat nivelul unde se utilizeaza apa calda menajera.  Tuburile panoului solar nepresurizat sunt pline cu apa, daca un tub se sparge, panoul este scos din functiune pana la inlocuirea tubului deteriorat. Pe de alta parte, panourile solare presurizate functioneaza la presiunea apei din retea, tot la aceasta presiune furnizand si apa calda menajera catre consumator. Acestea pot fi montate si pe sol sau pe o structura metalica langa casa. Daca se sparge un tub la panoul solar presurizat, acesta poate functiona si fara acel tub.

O alta diferență ar fi ca panoul solar nepresurizat nu poate fi folosit pe timp de iarna, fiind necesara golirea acestuia, pe când panoul solar presurizat poate fi folosit tot timpul anului (cu condiția instalării rezistentei electrice si conectării acesteia la controlerul SR609C, ambele incluse in pachetul nostru standard, dar si izolarea țevilor de apa tur/retur cu cochilii de vata minerala).

Considerati achizitionarea unui panou solar o investitite necesara si rentabila?

Raspuns: Fara nicio indoiala, DA. Economia care se face la curent electric, gaz, combustibil solid este substantiala. Imaginati-va ca sunt tari in UE (ex: Germania) in care subventia pentru energie regenerabila este foarte mare stimuland astfel cetatenii sa isi monteze astfel de sisteme solare. Totodata, sunt tari in care nici macar nu se elibereaza autorizatia de constructie daca imobilul nu are surse de energie regenerabila (ex: Israel, Suedia).

Panourile solare isi fac treaba atunci cand este innorat?

Raspuns: DA. Principiul de funcţionare al panourilor solare este următorul: radiaţia infraroşie a soarelui (care nu înseamnă neapărat razele de soare) încălzesc suprafaţa tubului vidat. Acest tub este vidat şi este alcătuit din 3 straturi care absorb şi amplifică această radiaţie încălzind apa până la 80 de grade Celsius. În situaţia în care cerul este complet acoperit de nori randamentul scade, apa nu se mai încălzeşte, dar datorită izolaţiei de spumă poliuretanică ultradensă temperatura se păstrează şi câteva zile.

Functioneaza panourile solare iarna?

Raspuns: La panourile solare compacte (cele cu boilerul incorporat) nepresurizate nu se recomanda utilizarea pe timpul iernii întrucât tuburile lor sunt pline cu apa. In schimb, panourile solare compacte (cele cu boilerul incorporat) presurizate pot funcționa cu succes tot timpul anului, fără sa necesite golire de apa (este necesara instalarea unei rezistente electrice in boiler conectata la controlerul electronic SR609C, dar si țevile apa tur/retur bine izolate cu cochilii din vata minerala). La fel si sistemele solare cu serpentina de antigel funcționează iarna fără nicio problema si fără nicio intervenție suplimentara din partea utilizatorului.

Cu ce sunt izolate rezervoarele panourilor solare Constar Industry SOLARtechnik?

Raspuns: Panourile solare CONSTAR INDUSTRY SOLARtechnik sunt izolate doar cu poliuretan de înaltă densitate cu grosimea de 55 mm. Acesta are cel mai mic coeficient de pierdere de temperatură şi, în plus, poliuretanul asigură o rezistenţă mecanică foarte bună panoului solar deoarece în procesul de polimerizare acesta se lipeşte de pereţi. Practic în cazul unui panou solar nepresurizat avem 2 rezervoare (unul exterior şi unul interior) izolate de un strat de spumă poliuretanică prezentat mai sus. În cursul nopţii izolaţia va menţine temperatura în boiler, aceasta scăzând doar cu 5-7 grade Celsius.

Ce garantie se acorda panourilor solare CONSTAR INDUSTRY SOLARtechnik?

Raspuns: Conform legislaţiei din România, garanţia standard a panourilor solare CONSTAR INDUSTRY SOLARtechnik este de 2 ani. Materialele din care sunt realizate panourile solare sunt: sticlă, cupru, aluminiu heloxat, duraluminiu, inox, poliuretan, cauciuc siliconic, s.a. Toate aceste materiale au o durată medie de viaţă mai mare de 25 ani. In alte cuvinte, garantia de 2 ani este una formala, durata de viata a acestor panouri fiind mult mai mare, de ordinul deceniilor.

In cat timp se amortizeaza o investitie in panouri solare pentru producerea apei calde menajere?

Raspuns: O astfel de investitie intr-un panou solar de producere a apei calde menajere se amortizeaza in aproximativ 2 ani (*in cazul panourilor solare compacte nepresurizate).

Ce se intampla daca se sparge un tub de sticla vidat?

Raspuns: Tuburile de sticla sunt astfel construite incat sa reziste la grindina pana la diametrul de 30 mm. Totusi daca se sparge un tub, in cazul panoului solar nepresurizat, acest lucru implica scoaterea din functiune a panoului solar si oprirea alimentarii cu apa rece pana la inlocuirea tubului deteriorat. In cazul panoului solar presurizat, acesta poate functiona fara probleme si cu un tub spart, acesta putand fi inlocuit oricand fara a scoate din functiune panoul solar si fara a-i opri alimentarea cu apa rece.

Ce calități trebuie sa aibe apa rece care alimentează un panou solar de producere a apei calde menajere?

Răspuns: Din punct de vedere tehnic, pentru acordarea garanției, nivelul de cloruri/săruri trebuie sa fie <250 mg/l, duritatea < 20 grade germane (sau <357 ppm), iar nivelul de calciu < 100 mg/l. In majoritatea cazurilor un filtru anticalcar montat pe țeava de alimentare cu apa rece, împreună cu anodul de magneziu care este inclus in pachetul nostru protejează panoul solar de depunerile de calcar, dar sunt si cazuri in care poate fi necesara montarea unei stații de dedurizare a apei (mai ales acolo unde se folosește apa dintr-un put subteran). In lipsa acestor masuri, depunerile de calcar care se vor acumula in timp vor reduce randamentul panoului semnificativ.

2 Comments

    • In cazul panoului solar nepresurizat se evapora pe la teava de aerisire, iar in cazul panoului solar presurizat este evacuata pe la supapa de termopresiune. Ambele fenomene se intampla atunci cand temperatura apei se apropie de 90 grade Celsius. Zi buna!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shop By Department