Cum aleg un panou solar?

4

Fie ca vorbim de panouri solare nepresurizate sau de cele presurizate (compacte sau tip split), avantajele sunt extraordinare. Veti face economie inca din prima zi de folosire, iar calitatea vietii dumneavoastra va creste.

Va prezentam in continuare diferentele, precum si avantajele fiecarui tip de sistem.

PANOURI SOLARE NEPRESURIZATE COMPACTE (CU BOILER INCORPORAT):

Acest tip de sistem este numarul 1 in preferintele romanilor deoarece raportul calitate – utilitate – pret este cel mai bun din Romania.
Se foloseste pentru incalzirea apei calde menajere si nu consuma nicio forma de energie in timpul functionarii. In perioada Martie – Noiembrie dar si in lunile in care nu se inregistreaza temperaturi negative panoul solar poate incalzi apa pana la 90 de grade Celsius. Principul de functionare al acestui tip de panou se numeste termosifon. Apa este incalzita in tuburile vidate de catre radiatia infrarosie a soarelui. Ulterior apa urca in rezervor prin procesul de convectie si se stocheaza pana la folosire. Procesul este continuu iar boilerul se alimenteaza cu apa in regim automat prin intermediul vasului cu flotor doar daca apa calda se consuma. Apa calda produsa va ajunge gravitational la locul de consum, astfel in cazul in care casa nu este suficient de inalta este necesara o pompa de ridiare de presiune pentru a asigura o presiune suficienta.

Se recomanda pentru orice fel de locuinta familiala sau casa de vacanta. Acesta se dimensioneaza in functie de numarul persoanelor care vor folosi apa astfel:

 • Panou solar nepresurizat 100 litri este recomandat pentru o casa locuinta de 2 persoane
 • Panou solar nepresurizat 120 litri este recomandat pentru o casa locuinta de 2-3 persoane
 • Panou solar nepresurizat 150 litri este recomandat pentru o casa locuinta de 3 persoane
 • Panou solar nepresurizat 180 litri este recomandat pentru o casa locuinta de 3-4 persoane
 • Panou solar nepresurizat 200 litri este recomandat pentru o casa locuinta de 4 persoane
 • Panou solar nepresurizat 240 litri este recomandat pentru o casa locuita de 5 persoane
 • Panou solar nepresurizat 300 litri este recomandat pentru o casa locuinta de 6 persoane

Conform unui studiu realizat de catre Uniunea Europeana o persoana consuma in medie/zi circa 50 litri apa. Acest consum se refera la activitati casnice precum si in rutina de igiena.

Avantaje:

 1. Preț convenabil (intre 1319 lei si 2749 lei in funcție de capacitate);
 2. Amortizare rapida – 1 pana la 2 ani;
 3. Usor de instalat si montat – nu este necesar personal calificat pentru instalare;
 4. Sigur, usor de folosit si fara costuri de intretinere. Faptul ca nu este sub presiune face ca acest panou sa fie SIGUR si nu confera niciun pericol (cresteri de presiune, refulari sau cresteri de temperatura) in situatia in care nu folositi apa calda.

PANOURILE SOLARE PRESURIZATE COMPACTE (CU BOILER INCORPORAT):

Exista mai multe tipuri de panouri solare presurizate. Cele comercializate de noi, si pe care de altfel le si recomandam sunt cele cu tehnologia heat-pipe. Heat-pipe-ul este o tija de cupru in interiorul tubului de sticla vidat, prin aceasta tija de cupru transferandu-se energia solara catre apa din boiler.

Spre deosebire de panourile solare nepresurizate, cele presurizate nu necesita o inaltime de instalare foarte mare. Acestea se pot monta si la nivelul solului sau pe o platforma metalica langa casa.

Se recomanda pentru orice fel de locuinta familiala sau casa de vacanta. Acesta se dimensioneaza in functie de numarul persoanelor care vor folosi apa astfel:

 • Panou solar presurizat 100 litri este recomandat pentru o casa locuinta de 2 persoane
 • Panou solar presurizat 120 litri este recomandat pentru o casa locuinta de 2-3 persoane
 • Panou solar presurizat 150 litri este recomandat pentru o casa locuinta de 3 persoane
 • Panou solar presurizat 180 litri este recomandat pentru o casa locuinta de 3-4 persoane
 • Panou solar presurizat 200 litri este recomandat pentru o casa locuinta de 4 persoane
 • Panou solar presurizat 240 litri este recomandat pentru o casa locuita de 5 persoane
 • Panou solar presurizat 300 litri este recomandat pentru o casa locuinta de 6 persoane

Avantaje:

 1. Presiunea de iesire a apei calde este aceeasi cu presiunea de intrare a apei reci;
 2. Tuburile de sticla nu sunt pline cu apa, astfel ca nu vom avea depuneri de calcar pe fata interioara a tuburilor;
 3. Se poate monta la o inaltime mica, chiar si la nivelul solului;
 4. Probabil cel mai semnificativ avantaj al tehnologiei heat-pipe este ca daca se sparge un tub, nu este necesara scoaterea din functiune a panoului solar pentru inlocuirea tubului, acesta putand functiona chiar si cu acel tub lipsa. Totodata nu este necesara oprirea alimentarii cu apa rece.

OBSERVATIE: Panoul solar presurizat poate funcționa cu succes tot timpul anului, fără sa necesite golire de apa (este necesara instalarea unei rezistente electrice in boiler conectata la controlerul electronic SR609C, dar si țevile apa tur/retur bine izolate cu cochilii din vata minerala).

SISTEME SOLARE DE APA CALDA CU SERPENTINA DE ANTIGEL SI BOILER SOLAR IN INTERIORUL LOCUINTEI (TIP SPLIT):

Principul de functionare al acestui tip de sistem este diferit fata de cele prezentate anterior. Rezervorul este un boiler termoelectric cu una sau doua serpentine care se plaseaza in camera tehnica in locuinta. Este un sistem complex care include mai multe elemente: boiler, statie de automatizare, senzori, grup de pompare, vas de expansiune, etc. Panoul solar are in loc de rezervor deasupra tuburilor un colector prin care circula un glicol/antigel. De asemenea in interiorul tuburilor vidate se afla o pipa termica de cupru umpluta cu un glicol special (heat-pipe). Bugetul necesar pentru un astfel de sistem este mai mare decat sistemele anterioare. Foarte important este ca acesta sa se dimensioneze cat mai bine pentru nevoile locuintei – nu se recomanda dimensionarea excesiva.

Avantaje:

 • Randament foarte ridicat in preparea apei calde menajere;
 • Functioneaza tot timpul anului fara pericol de a ingheta ceva;
 • Independenta in utilizare (contine elemente de automatizare si sistemizare care ii permite sa functioneze fara interventie).

Daca in continuare nu sunteti convins referitor la ce tip de panou solar sa alegeti, nu este nicio problema. Va stam la dispozitie telefonic la 0721.206.610 de Luni pana Vineri in intervalul orar 8:00 – 17:00. Va putem recomanda si consilia pentru a alege cea mai buna varianta de panou solar.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Shop By Department