De ce sa instalezi un panou solar pentru apa calda menajera?

2

Incalzirea apei folosind energia solara poate fi o alegere plina de satisfactii din multe puncte de vedere. Principalele motive pentru folosirea energiei solare sunt:

Beneficiile financiar-economice:

Când alegeţi să utilizaţi energia solară pentru a înlocui sursele convenţionale (gaz, boiler electric, lemne etc) veţi face economii considerabile pentru dumneavoastră şi familie. Este foarte uşor să vedeţi economii de la 50% până la 100% din factura dumneavoastră, recuperând investiţia iniţială în mai puţin de 3 ani.

Vă prezentăm mai jos situaţia clasică a unei locuinţe din România:

Locuinţa familială (3-4 membri)

Metoda actuală încălzire apă (pentru duş, bucătărie şi altele): boiler electric
Factura lunară electricitate pentru folosirea doar a boilerului: 200 lei (vorbim de un minim deoarece în majoritatea cazurilor factura depăşeşte 300 lei).
Se decide achiziţionarea unui Panou solar nepresurizat pentru apă caldă CONSTAR INDUSTRY SOLARtechnik cu capacitate de 150 litri. Avem următoarele calcule:

  • Preţ de achiziţie 1649 lei
  • Preţ manopera şi materiale marunte 1000 lei (650 lei manopera + aprox. 350 lei materiale marunte)
  • Preţ total 2649 lei

Acest tip de panou solar nepresurizat produce 150 litri de apă caldă în fiecare zi pe o perioadă de 9 luni/an (Martie – Noiembrie) şi înlocuieşte complet metoda clasică de încălzire a apei (boiler electric în cazul exemplului nostru).
Rezultatele sunt simple: reducem complet cei 200 lei pentru electricitatea necesară boilerului pentru 9 luni/an. Astfel suma de 2649 lei se va amortiza în maxim 1 an şi 5 luni (9 luni x 200 lei/luna + 5 luni × 200 lei/luna = 2800 lei).

În aceste calcule de economie nu am luat în calcul creşterea costurilor energiei electrice care în ultima perioadă se întâmplă din ce în ce mai des.
Acelaşi scenariu se poate calcula şi pentru cazurile în care folosiţi: centrală pe lemne, centrală pe gaze sau orice alte metode care implică costuri lunare. Să nu mai discutăm despre disconfortul creat cu pornirea unei centrale pe lemne în timpul verii.

Independenta energetica:

Utilizarea energiei solare vă poate reduce dependenta de utilităţile clasice: energie electrică, gaz, lemne etc. Încălzirea apei cu ajutorul panoului solar este la fel de fiabila ca şi obţinerea energiei pentru încălzire din surse clasice. Atâta timp cât soarele străluceşte, aveţi energie şi independentă, care poate fi o experienţă foarte plăcută. Vă recomandăm să încercaţi

Impactul asupra mediului:

Este adevărat că cea mai mare parte a energiei noastre provine din arderea combustibililor fosili. Aceasta duce la o gamă largă de probleme de mediu, inclusiv schimbări climatice şi efecte asupra sănătăţii oamenilor. De ce să riscăm să distrugem mediul înconjurător? Când putem profita de soare care este o resursă gratuită şi inepuizabila şi gata să fie folosită pentru nevoile noastre energetice.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Shop By Department